ЕИМ Свят - Списанието на Юнаците...
БРОЙ - 8 (юни 2001)
Брой 8 Начална страница

Глупости от компютърните вестници, с коментар от ЕИМ СВЯТ

"Защо да не пишем на кирилица, а се мъчим да надхитрим латиницата"
(заглавие от последната страница на вестник)
"...реформа на странните правила на английска ортография (или по-точно тяхната липса), Бърнард Шоу предлага ново изписване на думата 'fish' като 'pheat' ,ph='ф' като във 'pharmacy', ea='и' като в 'eager' и 't'='ш' като в 'nation..."
Справка по езикознание
Когато 'ph' се използва вместо 'f' , се касае за думи с произход от гръцки език (те са чужди в английския) които са част от международната лексика. Посочената за пример "pharmacy" произлиза от "pharmakeutikle", която означава "наука за лекарствата". Друг "ярък" пример е "photo-" дума дошла от гръцката "phos, photos", означаваща светлина.
"...Но какво да се направи, като Бил Гейтс не е правослявен славянин, а пък първите терминали на IBM не са били конфигурирани на кирилица.Ние все пак можем да използваме кирилица в електронната си кореспонденция с вече съществуващите безброй вида конфигуриращ софтуер и шрифтове. Но все пак не го правим. Понеже, за да го направим трябва да щракнем по някое допълнително меню, да качим още някой драйвер. А нали точно за това минаваме на електронна поща и се отказваме от омразния snail mail (! тoва пък ако е на кирилица...) За да не трябва (забележете:) да купуваме хартия и химикалка , пък после да пишем, пък после да лепим марка на плик, пък после да пишем адрес, пък после да ходим до пощата и т.н. (...)
Наистина оригинално е да се използват седемнадесетте случайни съвпадения между кирилицата и латиницата (...) да създадем един лесен за използване, достъпен и понятен за всички потребители електронен стандарт, така че всички български потребители да пишат свободно на родната си азбука" Авторът на творбата, от която е цитата не е споменат в брой 19,година V на вестник-X
  Какви са тези идиотщини?! Това го пишат масовите издания...и според мен не влияят добре на всички нас. Нима България не е имала собствена писменост много векове преди да се обособят като самостоятелни езиците на англичани, ирландци, германци, французи и др. ,които после са създали основата на нацията на САЩ? Нима те не са изостанали от нас в това отношение с векове, но са решили проблема като са си написали модификации на чужда азбука - латинската... Проблемът с кирилицата в персоналните компютри е решен още с ИМКО (Индивидуален МикроКОмпютър,първият български перс.компютър създаден през 1979-1980-та. ИМКО-2,става известен с търговското наименование Правец-82). Българската текстообработваща машина ИЗОТ 1002C, пък е "първото в света устройство за едновременна обработка на текстове на латиница и кирилица. В машината са използвани българските микропроцесорни ГИС тип 600..."1 Родната ни азбука винаги е била достъпна в нашите компютри !
  Питам се, как е възможно в статия с подобна насоченост да се използват словосъчетания като "snail mail", с които да се има предвид пощата в първоначалния си смисъл (разнасяне на материален носител на мисли, вместо само на мислите, както е с електронната поща). Може би защото авторът на статията е забравил българската дума или нещо подобно... Жалко за него, сигурно наистина пише електронната си поща на латиница, щом дори в най-обикновените случаи използва чуждоезикови думи...
  Безсмислеността на израза "седемнадесетте случайни съвпадения между кирилицата и латиницата" говори само за недостатъчната ерудиция на автора на цитираната статия (нищо не е случайно ;-) ), който благоразумно е запазил анонимност :).
  МДР (Между ДРугото), препоръчвам на бисерописците,които критикувам, да не се излагат сами с изказвания от рода на : "Ако искаш добиеш известност, плюейки по някой по-голям от теб(списанието) - твоя си работа" (ако прочетете броеве 3,4 на ЕИМ СВЯТ ще разберете кое е това "списание") защото така показват, че са неспособни да защитят "тезите" си, които са били "разконспирирани" на "страниците" на ЕИМ СВЯТ. Неточностите,глупостите и идиотщините в критикуваните статии са цитирани, след което е направено "аргументирано, разгърнато доказателство на несъстоятелността им" :-). Написано е къде се крие абсурда във всеки елемент от бисера. Затова определения за критиките ми като "плюене" са признак най-вероятно на неконтролируем изблик на озлобление, поради неспособността на критикувания да защити своята (или на този, от когото я е преписал...) "теза". "Плюя" значи да обиждам без да имам доказателства. Аз просто излагам фактите и на базата на тях си правя заключения (а не си правя заключения,след което да си измислям лъжливи факти !). Опитвам се да се боря със змейщината, състояща се в компютърната (и въобще вякаква) некомпетентност на лица, чиито пост задължава да бъдат компетентни - особено редактори в списания и вестници :). Защото змейщината на тези горе, като нищо се прехвърля на наивните им читатели...

Още смешки
"...а сред западноевропейските страни най-голям дял имат Гърция,Испания и Италия..."
  Европейският Съюз така е взел акъла на тези хора, че и географията преобръщат с надолу главата ;)... МДР, помните ли следната песничка (НЛО я изпяха някъде през 1996(?), когато тогавашният премиер Жан Виденов беше изрекъл една абсурдна фраза, свързана с географията :).
(...)
Станах луд, дъската ми захлопа,
Ванкувър оказа се в Европа,
значи не е толкова далече,
казах си, приготвяй се човече !

Припев:
Ех, Канада(2)
ще продам червената си лада,
ще продам последната си риза,
за билет до Монреал, и виза !


Забележка:
1 Николай Борисов "Микроелектрониката и човекът", изд. "Техника" 1987