ЕИМ  СВЯТ - Списанието на Юнаците...
БРОЙ - 12 (октомври 2001)
Брой 12 (октомври 2001)  Начална страница
 
Колонка на писача - една година по-късно

Спомени...

  Може би преди около 14 месеца, както разглеждах Интернет-страницата на добрата стара "PC-Mania" забелязах, че от там търсят редактори... Самонадеяно си помислих, че имам някакъв шанс и написах "Епохата наречена Quake". Не получих никакъв отговор от "PC-Mania". По същото време обаче, ми беше хрумнала идеята да направя собствено Интернет-списание или поне място, на което да публикувам свои размисли,"теории", статии. Междувременно разбрах, че "PC-Mania" се е променя коренно (за това е бил конкурсът... :) ), опитните редактори (с две изключения) напуснали "родното", но вече опорочено списание и създали свое - "PC-CLUB"... Горе долу месец след PC-CLUB, вече съществуваше и брой първи на списание "ЕИМ & Game World".
  Статия за Quake-I се превърна в основа на броя. Новаторски текстуално записан разговор в реално време между мен и двамата ми най-добри приятели относно "философският въпрос" - "Какво значи минимални системни изисквания" беше вторият крайъгълен камък, мисля че се получи добре. Eagle (a.k.a. Feyz,Lethal...) написа хубава статия за NFS-IV, а аз добавих още две ретро-игри : "Dawn Raider" и българската "Висящият замък".
  В следващия брой, приятелите ми пак написаха игрови статии, имаше и разговорна статия. В януарското издание Moon и Eagle казаха някои неща в "Каква марка ти е компютъра", във февруарските "технозмейщини в средните ни училища" отново активно участваха в съвместното търсене на истината.
  От тогава обаче, съм сам, защото двамата ми приятели не желаят да хабят време за "ЕИМ СВЯТ". Имаше един желаещ да стане редактор, но аз сметнах че не е подходящ, тъй като ми прати 60КБ статия на английски, която беше "съвкупност от cut-paste операции". Предложих на желаещия да преведе писанията на български, но той не искаше... Може би и принципите ми не ми позволиха да го допусна в "отбора", защото "ЕИМ СВЯТ" е безплатно приятелско списание и хората, които го правят трябва да са близки помежду си. Както и да е.
  През изминалата година, няколко пъти обнародвах в Интернет писания, които открих забравени в BulPac BBS - единственият брой на "Файловото издание PC&Virus World" и спомени на Dark Lord. Човекът, подвизаващ се под псевдонима Архонт, някогашен редактор на PC&Virus World, ме насочи към писаният от него самоучител за "хакване" на CMOS-a на BIOS. (МДР, както свикнах да съкращавам :) "между другото", и Dark Lord и Arhont са възпитаници на ТЕЕ-Пловдив). Леонид Брукис ми позволи да публикувам превод на негова страница за съветския компютър БЕСМ-6. Представянето на Open-GL FPS 3D-engine-а на Карстен Фукс - Ca3DE беше превод и оригинал на това на сайта на engine-а. В последните два броя включих и рубрика "Форуми", за да оползотворявам пространните съобщения, които понякога оставям по разни форуми. :)
  От началото до сега дизайнът на "ЕИМ СВЯТ" е чист HTML (с изключение на брояча ;-) ), който пиша на ръка. Макар да не се отличава с особена красота, смятам че е достатъчно функционален, за да бъде четен. Това е основната му задача. За мен текстово съдържание е най-важно. Вярно е, че от дълго време сайтът се нуждае от подобрения в начина на избиране на броевете и от тематичен избор на статии, но когато имам достатъчно свободно време, тогава ще го направя...

Три броя

  Първите три броя на "ЕИМ СВЯТ" се появиха наведнъж, защото по времето, през което ги пишех, модемът ми се беше скапал и близо два месеца нямах връзка. Така първите три броя се появиха в Интернет заедно, на връх Коледа 25 декември 2000 г. под името "ЕИМ & Game World". В началото имаше залитане към игрите с думата "game" - разбираемо, тъй като в първи брой имаше 4 игрови статии. Английският в прозоречната лента и заглавието стояха, защото тогава имах намерение списанието да бъде двуезично - и на български и на английски, така надписът да привлече и "чуждестранни сърфисти". Но в последствие се появиха само 2 статии, които имаха и версии на английски. Осъзнах, че нямам сили за такова нещо (кой ще се занимава да превежда статиите ?) и отхвърлих излишните надписи на английски, съсредоточавайки интереса си към знаещите български потребители.

Дванадесети брой

  Той е кратък. Октомврийски е, а излиза през ноември. Първи брой беше написан през октомври 2000 и излезе като ноемврийски, а сега през ноември се появява октомврийският. Това е положението, читателски интерес няма. По обем списанието е малко (все още), повечето от статиите са върху теми, от които не се интересува всеки, а "юнаците" ги няма ;-). Не мога да обновявам страницата всекидневно, не мога да пиша прекалено много. Благодаря на тези (има ли такива ?), които редовно четат списание "ЕИМ СВЯТ". Вашата поддръжка (с мнения за статии, критики) ще бъде ценна за мен (явно сега я няма). Ако има желаещи да критикуват и оставят мнението си за статии от "ЕИМ СВЯТ", моля да го направят на книгата за гости или на адрес eimworld@yahoo.com.
  "Човекът и мислещата машина" е обширна статия, върху която имам още доста работа. Ще отложа излизането й поне до следващия месец. Незнам дали мога да я нарека "научно съчинение", но в статията са използвани термини и понятия от биологията, електрониката, кибернетиката, теорията на информацията, изкуствения интелект и др.
Надявам се разледаните въпроси да интересуват не само мен.

BulPac BBS е закрит...

BulPac BBS Пловдив ИМАШЕ два канала - 032/628320 и 265334. Но когато на 7.11.2001 се опитах да вляза там, ми отговорй само напевният глас на телефона "пиии-пауза-пиии-пауза-пиии...". Сбогом BulPac !...