ЕИМ СВЯТ - Списанието на Юнаците...
БРОЙ - 18 (септември/2002)
Брой 18 (септември/2002)  Свещения сметач
 
"Терминатор"('84 и '91) и "Херкулес"('96)
Колко си приличат

    Бях се загледал в днешния (31.08.2002) епизод на "Херкулес" по "Канал-1" и останах пред платното докрай, защото открих нещо доста любопитно...
 
Отмъстителката

    Някой хвърли камък във водата. От там излезе жена. Същество с тяло на жена. Голо тяло (Т1 и Т2). Зазвуча електронна музика в стила на Т1. Камерата обходи тялото й отстрани и стигна до лицето й - студено и безизразно. Очите й - с огромни тъмни ириси.
    Мъжът, който беше хвърлил камъка, й каза нещо. С мощен удър в гърдите тя го умъртви и взе наметалото му, за да покрие тялото си. Бе пратена от богинята Хера (Терминатор - от "злият" сметач "Небесна мрежа" - Skynet).
    По пътя си срещна жена, която хвана за дрехата с едната ръка и я вдигна във въздуха. Заповяда й - дай ми дрехите си! Тя бяха кожени, досущ като на Терминатора.
    Продължи. Стигна до кръчма, в която откри, че бирата й харесва, защото съдържа вода - изгълта няколко чаши. Двама мъже й досадиха. Започна битка в кръчмата, както битката в бара, която Терминаторът води във втора част. Порязаха я с нож - потече малко вода, но прореза за миг се сви. Жената натръшка всички, които й се изпречиха. Качи се на колесница, която откри отвън (мотор в Т2). Собственикът й възнегодува и насочвайки арбалет към нея я накара да слезе от колесницата му (Т2 - собственикът на заведението насочи пушка към Терминатора). Тя се подчини (Т2). Отиде до него и с рязък удар го запрати далеч назад. Взе шлема му (Т2 - очилата). Върна се на колесницата и сложи шлема на главата на странника, който беше тръгнал с нея, за да обира жертвите й. Когато потегляше колелата на колесницата превъртяха - както мотоциклетните такива в Терминатор-2. Отмъстителката често повтаряше: "Трябва да убия Херкулес".
    Стигна до мястото, където се намираше целта - някакъв празник, но извън селището. Двамата се срещнаха. Биха се. Херкулес победи и я бутна от пропастта към скалите до морския бряг. Мислеше, че я е унищожил. В "Терминатор", бягащите Сара и Кайл успяват да го подпалят, мислят си че са го победили. Но, за техен ужас, той излиза от горящите отломки на взривения камион, загубил плътта си и се превърнал в страшен ходещ скелет със зловещи светещи в червено очи. Течният метал е временно побеждаван в Т2 - замразен с течен азот и разбит на парчета, след прочутото изречение на Арнолд Шварценегер: "Hasta la vista, baby". Впоследствие обаче "лошият Терминатор" се възстановява.
    Тя също се върна. Нейният другар-крадец мяташе камъчета на брега, там където се разби чудовището. Тялото й отново се издигна от вълните и излезе на брега. Тя пак беше решена да убие Херкулес.
    Стигна до мястото, където празника се провеждаше. Рушеше, поваляше, блъскаше хората. Приятелят на Херкулес я срещна и недоумяваше - Херкулес му е казал, че я е унищожил? Тя отвърна: "Върнах се" (I'm back). В Т1, Терминаторът изрича "Ще се върна" (I'll be back) пред човека от приемната на полицейското управление, в което се намират Сара и Кайл - връща се след малко... с колата... Сградата на "Cyberdyne system" е мястото, където Арнолд Шварценегер, отново в ролята на Терминатор, се обръща към Сара и Джон, които разменят единствената маска, предпазваща ги от сълзотворния газ: "Ще се върна!"(I'll be back).
    Забиваха в тялото й копия и стрели - тя ги изваждаше без да остават следа в тялото й ("Течният метал" - Т1000). Удряха я в главата - тя най-много да я наведе леко в страни - както в в двете части на "Терминатор". Последната битка се състоя в ковачница (леярна в Терминатор-2). Приличаше на двубоя на "класическия" робот, защитник на Джон Конър (Т800) и неубиваемия Т1000. Херкулес беше по-слабият. Отмъстителката го удряше по подобен начин на Т1000, "размазващ от бой" Т800. Херкулес и Отмъстителката се мятаха от дървено равнище на друго - сякаш се намираха в леярната от Т2. Накрая Херкулес успя да събори чудовището в жарта (разтопения метал - Т2), където, сред въглените, Отмъстителката се стопи - подобно на Т1000...