Списанието на Юнаците...
БРОЙ - 9 (юли 2001)
Брой 9 Начална страница
ЕИМ бисери в брой 9
НЕ на чуждиците
"Девайс" - новата дума в българския език...
  Веднъж, по накаква случайност минах през някакъв български портал. Не щеш ли, чета накаква новина, че незнам си кой, бил направил "революционен девайс"... Поне да бяха написали "device" с вярна транслитерация вместо да се опитат да наподобят изговора на "компутер" и "емайл".
  Сензационната новина, която прочетох от същото място е, че UNIVAC (първият серийно произвеждан компютър, виж "Първите три поколения(...)") от 1951 е имал микропроцесор :)). Според същия сайт, преди 50 години, най-бързата инструкция на един микропроцесор(!) отнемала 100 микросекунди...
Не на ТЪПИТЕ ЧУЖДИЦИ,

Как е възможно, в един "добре познат" български Интернет портал (аз знам няколко такива, с кратки и лесно запомнящи се имена ;) ) да се използва думата "девайс" (на мен ми звучи като "компутер" и "емайл", а на вас ? ) ??? Поне да я бяха написали с вярна транслитерация...Но същият портал се опитва да въведе в нашия език някаква си дума "фън" ? :)
  Сензационната новина, която прочетох от там е, че през 1951-ва е имало микропроцесори :)). Та според същият сайт тогава (преди 50 години), най-бързата инструкция на един микропроцесор(!) отнемала 100 микросекунди... Микропроцесорите се появиха цели 20 години по-късно... От електронни лампи (обикновено триоди и пентоди) не може да се изгради микропроцесор, защото в размерите на един такъв, биха се побрали най-много няколко лампи :), а заедно с допълнителните елементи няма да може да се изгради и един тригер (т.е. запомнящ елемент за 1 бит информация) :).

"Интернет поколението пише на латиница " - "Шоуто на Слави" (Май 2001)

Случайно, със закъснение чух в шоуто на Слави обвинение срещу нас, младежите "вие сте от Интернет поколението и пишете на латиница", насочено към една 17 годишна девойка [;)]. И от другаде се чува тази нова "медийна" дума "интернет-поколение", като непрекъснато се налага мнението, именно че това "поколение" пишело на латиница и сякаш Интернет е място, в което няма място за кирилицата... Както "ЕИМ СВЯТ", така и в-к "Компютри" започнаха кампания (или нещо подобно) за кирилизация на заблудената част от Интернет потребителите, които пишат съобщенията си във форуми, чатове и писма с нещо приличащо на латинска транслитерация. Ако вие сте един от тях :), прочетете няколкото реда по-долу, за да си кирилизирате компютъра. За кирилица под Windows'9x не е задължително да инсталирате програмни продукти !
В този архив (cyr.zip) ще намерите MS DOS драйвер cyr.com, както и файловете kbdbul.kbd и kbdbph.kbd, които трябва да се запишат в системната директория на Windows. Следващата и последна стъпка е прибавянето на българският език (Control Panel -> Keyboard -> Language) с фонетично и/или БДС разположение на знаците.