ЕИМ Свят - електронното списание
БРОЙ - 5 (март 2001)
Корица Начална страница

Arthur Clarke

2001 - A SPACE ODYSSEY

За Артър Кларк
- Популяризатор на научните постижения, писател фантаст, пророк на научно-техническия прогрес предсказал много научни открития, прогнозирал скоростта на развитие на космическите технологии на Земята (понякога прекалено оптимистично)...
  Бих си позволил да цитирам част от увода на българският превод на "Среща с Рама" от Агоп Мелкоян (Изд."Георги Бакалов",Варна 1979):
"...никой друг досега не е успявал толкова талантливо да съчетае в себе си учения , художника , философа и поета на научно-техническата революция. В този смисъл Артър Кларк е най-типичният научен фантаст, ярък, умен и талантлив писател,едновременно с това във всеки свой ред той е и учен - човек с изключително развито логично и аналитично мислене. Фактът или цифрата са огледани и преценени от всички страни,мисълта е детайлизирана, идеята винаги има стойността на научно откритие. Кларк е точен, дори бих казал педантичен в описанието и на най-незначителния елемент на средата и повествованието;обича да конструира интериора до най-малките подробности и винаги в абсолютно съответствие със законите на науката и техниката. И все пак неговите романи излизат извън тесните дрехи на художественото научнопопулярно произведение,надрастват го, за да се превърнат в тържествен химн на неограничените възможности на хармоничния човек на бъдещето, химн на Разума и Доброто,на вечно търсещото начало, на непресъхващата неудовлетвореност по пътя към идеала..."
Накратко за "Една Одисея в Космоса 2001"
      Историята започва на Земята преди 3 милиона години, когато тайнствен кристален стълб кара маймуно-човеци да изпадат в транс.Този кристал внезапно изчезва,и действието се прехвърля някъде към края на XX век,когато д-р Хейуд Флойд е извикан на Луната поради тайнствена епидемия в тамошните колонии. Истината обаче, е друга - на нощното светило ;) е открит странен обект, излъчващ мощни електромагнитни импулси.
    Навлизаме в ежедневието на хората прекосяващи Слънчевата система с цел Юпитер и Сатурн, придружавани и подпомагани от бордовия компютър HAL-9000, притежаващ интелект и способността да вижда, чува и говори... Забележителна е екранизацията на Станли Кубрик. Моя милост все още не е имала възможността да гледа целия филм :(, но от снимките, които намерих, може да се види компютърна графика (!) на някои от мониторите в космическият кораб. Е, монохромна, но може би това е първият пълнометражен филм в историята, на който се показва компютърна графика.
    Какво се случва на кораба, четете в "Одисея в Космоса през 2001-ва" !