ЕИМ  СВЯТ - Списанието на Юнаците...
БРОЙ - 11 (септември 2001)
Брой 11 (септември 2001)  Начална страница
 
С Интернационалния Фронт1 - напред !

  Както изглежда (част от) капиталистическият свят върви по посоката, която някога пое социалистическият - обединение на всичко, взаимообвързаност на всички страни една с друга, единна парична система (евро). Т.нар. "глобализация" води до естественото поглъщане на по-малките риби от по-големите. Виждаме как "Electronic Arts" заличи огромен брой по-малки компании в игралната индустрия. Конкуренцията на пазара на електроника също постепенно обеднява и в борбата остават най-големите играчи, тези които разполагат с най-големи капитали, съответно ресурси за справяне с неблагоприятни времена. По-малките просто фалират. Пресен пример - nVIDIA стъпка по стъпка от 1998 г. насам превземаше пазара на видео ускорители. Легендарните 3dfx се предадодаха, ветераните S3 също. ATI все още се противопоставя на монополиста, но картите му са далеч по-малко разпространени сред крайните потребители. Matrox се специализира в тесен пазарен сегмент на двумониторни карти, който nVIDIA също са набелязали.
  В битката за пазара на x86-процесори участниците фактически са поне 4 - Intel, AMD, Transmeta и Via-Cyrix. Crusoe на Transmeta е много напредничав, но все още главното му приложение е в преносими компютри, които още са далеч по-малко от настолните. За разлика от Crusoe, който има бъдеще, Via-Cyrix III (IDT-Winchip 4) участва на олимпийският принцип. Приложението му е оправдано също само при преносими машини заради намалената електрическа мощност на чипа, прозводителността му обаче е твърде ниска за цената. От Via обещават това да се промени с новите версии на чипа - на 800+ MHz. На практика AMD и основателите на x86 - Intel управляват двулично :) пазара.
  Капиталистическите държави формално не са специализирани в определени области (в СИВ България беше специализирана в изчислителната техника...), но пазарът е определил кои компании (държави) какво да произвеждат и те са се специализирали в тези насоки. Например основните производствени мощности за микропроцесори (от всякакъв клас) са в САЩ. Най-много оперативни памети се правят в Тайван, както е и с голяма част от видеокартите. Ако стане нещо в някоя от тези централни страни, най-малкото цените на чиповете скачат моментално нагоре, както се случи след земетресението в Тайван. Така неочаквани неприятни събития в определени райони, могат да доведат и до срив в електронната индустрия.
  "Глобализацията" едновременно и централизира, и децентрализира. Официално и формално глобализацията дава еднакви права на всички, затова не би трябвало да има център. Фактически обаче, както би могло да се очаква, центрове са най-силните икономики, които именно имат най-голяма полза от глобализацията - богатите стават още по-богати, а бедните трудно налагат своите продукти на пазара, вече зает от мощни корпорации... Ако в някоя малка компания има много способни хора, голямата ги взима при себе си, ставайки по-силна, а по-слабата - още по-слаба...
  Така става например и с "родния футбол" - добрите футболисти биват "изкупувани" в чужбина, като по-този начин първенствата, в които играят стават по-силни, а нашето отслабва... Но пък от друга страна този процес подпомага отборите с пари, което им позволява да осигуряват по-добро заплащане на футболистите и по-този начин - по-голяма вероятност да останат в български клубове :)...
  Поредните не твърде плодовити рзсъждения, които записвам :-). 16.09.2001 г.
Интернационален фронт1 - игра на думи от Международен Валутен Фонд.