ЕИМ  СВЯТ - Списанието на Юнаците...
БРОЙ - 10 (август 2001)
Брой 10 (август 2001)  Начална страница

Стига "компютърни" чуждици !
Стига български на латиница !

  Призовавам всички, които уважават своята националност и не искат техният древен език да бъде завлядян от чуждици, да се включат в тази инициатива и да се борят с латинизирането !
  Не искам да позволим езиковата слабост на някои, да става причина за излишно "англизиране" и по-точно "САЩ-изиране" на българския !
  Наскоро в едно списание, (аз наричам Маци Манджа), прочетох думата "дивелопър" (брой 7/стр.9), незначеща нищо на български... Новите чуждици се раждат всеки ден - заместване на превода с транслитерация (често без спазване на никакви правила).
  С елементарните си тъпи статии, СИНонимът на РАБота е един от върховете на "чуждишката глупост":
Примерите - "Уиндоус TM","Уиндоуз TM, "Ейч Ти Ем Ел TM", "Екс Ем ЕлTM", "Джи Ес Ем TM" "Джи Пи Ар Ес TM" са запазена марка на СИНРАБ. За съжаление, оригиналните съкращения са на латиница и ако искат да ги напишат на кирилица, по-логично би било да преведат всяка дума от съчетанието, след което да се образува ново съкращение, което да има някакъв смисъл . Съмнително е някоя стол-медия да се занимае с такова нещо, но "Джи Пи Ар Ес" е доста по-трудно разчитаемо от "GPRS". Естествено идва довода "те ги пишат така, за да ги разберат и тези, които не знаят английски". Добре, но "Джи Ес Ем" не е на български, нали ? Ако незнаеш английски, какво ти говори "Джи" ? Нищо... Съкращенията са измислени, за да напомнят нещо, а такива "Ай Би Си Ди Еф" не значат нищо, освен просто звук, защото нито на български, нито на някой друг език съществува синтактичният елемент :) "джи" написан така.
  Пфууу... Пак се питам що ли ги пиша тези неща (глупости ;)) ), но след като веднъж съм ги въвел, нямам желание да трия ;).
  Ега ти тъпотията... Писна ми тези змейове да заливат "публичното пространство" с тези ш***** думи, показателни за неграмотността и остротията им ;Р. Кой ли, който е прочел някоя от статиите в рубриката "Компютри" или "електроника" мисли по друг начин ? Колкото по-масово е едно издание, толкова е по-важно пишещите го да са достатъчно компетентни, защото в противен случай некомпетентността им ще пречи на хиляди "невинни" ! :). Нима "Windows" означава нещо различно от "Прозорци" ??? По-близо е до прозорци, доколкото до "Уиндоус" в(ъв) [почти] всеки случай.
  Писна ми да чувам около себе си тези тъпи чуждици ! И аз ги употребявах, признавам си, че се държах конформистки преди (доста) време и използвах латиница в чатовете :). Истина е, но причината беше в тогавашната ми "по-малка зрялост". Плахите ми опити да предразположа събеседниците да пишем на кирилица и съответното тяхно нежелание, "подрязваха крилата на порива ми". Но вече спрях да се съобразявам с тази глупост, която много идиоти са си втълпили - "в Интернет се пише на латиница". Някои обясняват - "На латиница пиша по-бързо"... Защо ли ? :) Ако пишеш само на латиница и нямаш желание да се научиш, няма как кирилицата да ти е бърза... Други не могат да формулират толкова сложен отговор и отклоняват въпроса:

"< Tony_Halk> glej sa.."
"< Tony_Halk> iska da se zaiazda neshto"
...или пък използват нападателен прийом: " lele kakvi sme patrioti tztz :)" Да ме извинява притежателят на този псеводоним, но от разговора който проведох с него (не е нетактично да го казвам, защото говорихме публично, в IRC канала) си пролича, че за него латиницата не е някаква необходимост (в днешно време не се използват програмни езици на български. Навремето имаше едно българско LOGO...) - да е програмист и по този начин да е научил писането на латиница... Това е само пример. Но е трудно да си помислиш, че някой "обикновен приказливко" или geek се е научил на машинопис чрез програмиране... Неприятно ми е да призная, но за съжаление много програмисти пишат на латиница не само в чатовете, но където и да е, щом трябва да използват ЕИМ-а си за целта... Тъпо ми стана като видях страницата на "Българското Linux Общество", по повод Microsoft-ските лицензи за държавната администрация (виж по-долу), изпъстрена с латинизиран текст... Това трябва да се промени ! Всеки от нас играе роля в запазването на "националната ни идентичност". Стига латиница ! Стига неуместна употреба на английски ! СТИГА !!!
  Ако това да пишеш на азбуката, която пасва на твоя език е "родолюбие", ако щом искаш да пишеш на кирилица си "лицемерен родолюбец", както със съжалени виждам, че се отнасят към мен 'латинците', тогава писането на латиница е пълно родоотстъпничество... Защо да не използваш родната си азбука, когато процедурата за кирилизация трае една минута и когато сървърът поддържащ услугата (IRC например) няма проблеми в поддръжката на кирилица ? Нека това не се приема като самореклама, но от http://www.geocities.com/todprog могат да бъдат изтеглени необходимите файлове за целта (17KB, от които за Windows - 1KB и останалото за MS DOS).
На 29 юни 2001, няколко други родоотстъпника ;-) писаха:
<_YAN_> ae pishi n alatinica basi 
<_YAN_> twa e egoistichno da se pychish s kirilica na pc'to si ! 
<_TodProg > Защо да пишем на латиница ? Текущият сървър поддържа нашата азбука ! Който се покланя на латинците да се маха ! 
<_YAN_> tc moje :))
<_YAN_> taka ta wyzpriemam 
<_YAN_> aaaaaaaaaaaaaaa TodProg olq se 
<_YAN_> ti naprawo me gonish ot chata 
<_TodProg> Не само теб...
<_Agent_> be tuka dobre ce njama prevodac :)
<_TodProg> Като, че ли всички се мислят за велики като пишат на лат
<_avalanche> TheOnly1
<_avalanche> boje
<_avalanche> TodProg
<_TodProg> Няма 
<_avalanche> ogledaj se plz
<_avalanche> nqkoj drug osven teb da pishe na kiriliza?
<_Doink> mda ne pishi na kirilica
<_YAN_> TodProg:  ti da ne si zaklet rodoljubec 
  Коментарът не е излишен - стана така, че да пишеш на кирилица в IRC, те превръща в черна овца, а думата "родолюбец" придобива презрително значение в ръцете на родоотстъпници (или на некомпетентни, които не знаят как да си кирилизират ОСа...или други, които не искат...а защо не искат - защото "всички" (т...)цензурирано пишат на латиница, а те не искат да са различни ?...)...
  Следваща теза по въпроса "защо пиша на латиница" е, че "на латиница е по-разговорно, докато на кирилица се стремя да пиша правилно, и затова го правя по-бавно". Може би защото латиницата скрива незнанието на българския ли ?... Говорихме си с един приятел, който пише на латиница в IRC (19 август през нощта):
< XeroX> ne moga da prevklu4vam postoianno
< TodProg> пфу :)), не виждам да ми говориш с разни "сложни английски" термини...
< XeroX> ne
< XeroX> imam predvid browsera
< TodProg> ????
< TodProg> какво да превключваш на него ?
< TodProg> китайски страници ли посещаваш ? (е, имат warez-и)
< XeroX> address
< TodProg> абе това какво е** кирилицата ???
< TodProg> аз как не превключвам ?
< XeroX> :)))
< XeroX> bg i lat
< XeroX> nali triaa da pisha na angliiski
< XeroX> ami na kirilica li pishesh adresite v internet
< TodProg> :((( колко адреса пишеш бе човек ? Shift-а ли не можеш да намериш ?
...неочаквано тогава XeroX напусна говорилнята, за да спи...
< XeroX> ok TodProg - (...) bye zasega!

  От собствените си наблюдения знам, че голям брой от "компютърните потребители" смятат използването на български думи за назоваване дори на съвсем обикновени дейности "свързани с компютъра" за неуместно. Предпочитат да казват напрмер "Editor" (като "едитор за нива"...) вместо редактор (това ми идва на ум, макар че и редактор е чуждица, но по-добре една, отколкото две), както "конектвам","дисконектвам","сърчвам" и други такива тъпотии (извинете, ако много се повтарям :) ). Чувал съм мнението на много хора, че ОС на български би изглеждала "смешно" и "стандартните понятия" не трябва да се превеждат. Според тях не трябва и да се измислят нови... Трябва да се използва наготово чуждият термин. Струва ми се, че тези "индивиди" (по-скоро остри столове...) не разбират значението на "вълшебните думи от Уиндоус" :)) и си мислят, че "Search" не е просто търся, а някакво удивително "компютърно" заклинание от приказките. Сигурно звуча високомерно - нека ! Писна ми от тъпаци ! Писна ми да слушам глупости, а "мое конституционно право" е да изразявам свободно мнението си...
  Темата за Windows и другите Microsoft-ски продукти, за чиито лиценз държавата беше проготвила 2.9 млн. лева, от известно време владее "ефира". Ако мислите, че е по-добре да се използват ОС и приложения с отворен код, които да бъдат разработени и приспособени за българските условия от български програмисти и естествено да бъдат с интерфейс на български, оставете своето име и мнение на http://luben.bgone.net/letter.php - адресът, на който председателят на българското Linux общество е публикувал отворено писмо до управляващите по този въпрос.

    Забележка:
  • Apple Macintosh OS от дълго време (доколкото наскоро прочетох във вестник - 1992 г.) си има българска версия, затова Apple заслужава уважението ни - пазарният й дял в света е около 1/20 от персоналните компютри, в България може би и по-малко. Въпреки всичко Apple работи и за българските потребители, за разлика от някои други (империалистически :) ) компании, за които сме единствено "еди-колко си милиона долара загуби от пиратство". Как да уважаваш една компания, която има наглостта да отхвърля (или "да се реши" под натиск от ПРЕЗИДЕНТА на една страна...) предложения за написване на локални версии на нейните продукти, под предлог че струвало няколко милиона долара. :) Aко незнаеш английски ? Колко струват курсовете по английски ? На всичко отгоре в цените на Micro$oft-ските продукти не е включено езиковото обучение ! :) Няма нищо лошо в това повече хора да знаят този език, но едва ли би трябвало причината да бъде някаква компания и нейната "пазарна политика". Сякаш "Микропрог" (както си искам, така ще наричам империалиста ;Р) иска да изнуди всички, да си купят лицензен Windows на английски, след което "ако са се справили с пиратството", да им "подари" българска версия... И не могат да осъзнаят, че като не издадат местни версии на техните ОСи :), "??? милиона долара загуби от нелицензиран софтуер" ще си останат... (винаги съм се чудил как ги пресмятат тези стойности ; МДР, то излиза, че сме много богати, щом 40 милиона долара (така пишеше в един в-к; в статията не е казано ясно, но предполагам за "всички времена") били загубите на Микропрог от "пиратите" в България). Поне да доставяха ОСа си с учебник по английски ;)...